Onze boeren

De telers van eerlijke koffiebonen

Eerlijk Koffie werkt samen met koffieboeren uit Oost-Timor. Dat doen we direct en transparant – ‘direct trade’ heet dat. Vaak vindt handel in de koffiewereld met tussenhandelaren plaats. Maar zo heeft de uiteindelijke verkoper eigenlijk geen idee waar zijn koffiebonen precies vandaan komen. Of beter gezegd, bij wie zijn koffiebonen precies vandaan komen. Eerlijk Koffie weet dat dat niet de manier is. Wij streven ernaar om persoonlijke en langdurige relaties met onze koffieboeren aan te gaan en niet slechts aan het oppervlak te blijven hangen. Maar door het schot tussen ons en onze telers weg te halen, weten we zeker dat de gemaakte afspraken nagekomen worden en dat iedere verdiende cent daadwerkelijk bij hen terecht komt. Dat is waar ‘eerlijk’ in Eerlijk Koffie vandaan komt.

Stap 1
Over-ons-Stap1

Eerlijke koffiebonen worden geteeld in het verre Oost-Timor.

Stap 2
Over-ons-Stap2

Omdat we direct handelen met onze boeren, krijgen zij een eerlijke prijs.

Stap 3
Over-ons-Stap3

Alleen de hoogste kwaliteit bonen komen naar Deventer, waar ze lokaal gebrand worden.

Stap 4
Over-ons-Stap4

En nu kan jij genieten van jouw kopje 100% eerlijke koffie!

De ontmoeting

Leer onze boeren kennen

Onze koffie wordt geteeld door veertien koffieboeren in Oost-Timor. Oost-Timor ligt in zuid-oost Azië en is sinds 2002 onafhankelijk van Indonesië. In Goulala, een dorpje in het zuidwesten van het land, liggen de plantages van onze koffieboeren. Goulala betekent ‘in de wildernis van Casuarina‘ in de lokale Mambae-taal. Die naam komt van de Casuarina-bomen die boven de plantages groeien en de koffieplanten beschermen tegen de zon. Eén van onze telers is Rogerio. Rogerio verzorgt onder andere trainingen voor andere koffieboeren in de omgeving om koffiebonen uit de koffiebes te halen met een handgemaakte pulpmachine. Hij heeft zijn boerderij van de grond opgebouwd en hoopt van zijn plantage een echt familiebedrijf te maken. Rogerio en onze andere koffieboeren maken het mogelijk dat wij nu allemaal van een Eerlijk kopje Koffie kunnen genieten.

https://eerlijkkoffie.nl/wp-content/uploads/Eerlijk-koffie-boer-uit-Oost-Timor.jpg

De Eerlijk Koffie-familie

Onze koffieboeren zijn de bron

Een familie kan nog zo groot of klein zijn, het begint allemaal bij de kern: liefde en eerlijkheid. Die liefde komt in de eerste plaats van onze koffieboeren. Liefde voor hun product, hun familie, hun thuis. Zij inspireren ons om het beste in onze koffie naar boven te halen. De liefde die zij in hun werk stoppen, proberen wij door te geven aan jullie: de uiteindelijke koffiedrinker en nieuwste leden van de Eerlijk Koffie-familie. En zo goed als onze koffieboeren voor onze bonen zorgen, zo goed zorgen wij voor hen. Met eerlijke afspraken en prijzen ondersteunen wij hun plantages, werkomstandigheden en leefwijze. Zo is de familie compleet: liefde en eerlijkheid overheersen. Dát is wat je proeft in ieder kopje Eerlijk Koffie. En de familie wordt steeds groter. Kies ook voor Eerlijk Koffie en draag zo op jouw eigen manier bij aan eerlijke koffiehandel.

https://eerlijkkoffie.nl/wp-content/uploads/Eerlijk-koffie-boer-uit-Oost-Timor-1.jpg