Zo maak je de perfecte cappuccino
Makkelijk is het niet, maar met een beetje oefening maak jij straks de mooiste exemplaren!
Cappuccino is al jaren een zeer populaire koffievariant. In Nederland drinken we het wanneer we er zin in hebben, maar wist je dat je volgens Italiaans gebruik absoluut geen cappuccino drinkt na een uur of 11 ’s ochtends? Het is eigenlijk bedoeld voor bij het ontbijt. Doordat er veel melk in zit, verteert je eten minder snel en kun je het tot de lunch uithouden. Dat je eten minder snel verteert, is ook de reden dat je na de lunch of het diner geen cappuccino ‘hoort’ te bestellen. Toch blijven wij, eigenwijs als we zijn, cappuccino’s drinken wanneer we daar zin in hebben. Zonde om dat tot de ochtend te beperken! Maar die cappuccino moet natuurlijk ook nog gemaakt worden. Valt het jou trouwens ook op dat de ene cappuccino er nog mooier uitziet dan de ander? Met een beetje oefening maak jij straks ook van die topexemplaren. Wij vertellen je graag de tips en tricks!
Verhouding is key
Een cappuccino moet natuurlijk niet alleen mooi, maar ook lekker zijn. Hierbij spelen de juiste verhoudingen tussen de ingrediënten een grote rol. Idealiter bestaat een cappuccino uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Met volle melk krijg je de mooiste schuimlaag. De eerste stap van het proces is dus het zetten van een espresso. Daarna komen de warme melk en het melkschuim erbij. Het melkschuim vormt daarbij de grootste uitdaging.
Melk opschuimen
Zelfs de beste barista’s hebben flink wat oefening nodig om perfect melkschuim te maken. Dus lukt het niet gelijk? No worries. Als je de onderstaande stappen volgt, ben je al een heel eind.
- Zorg er allereerst voor dat het stoompijpje van je koffiemachine goed schoon is. Zet ‘m kort aan om eventuele condensresten te verwijderen.
- Schenk koude melk in een melkkan en plaats het stoompijpje erin, iets van de rand af en licht gekanteld.
- Zet de stoomknop helemaal open en laat je kan zakken tot het pijpje aan het oppervlak komt. Op dat moment kan er lucht bij komen en begint het schuim zich te vormen. De kunst is om de kan niet te ver te laten zakken, want dan ontstaan er grote bellen.
- Zorg dat de kan op het juist punt blijft door mee te bewegen met het schuim. De temperatuur van de melk mag niet hoger worden dan 70 graden. Gebruik eventueel een thermometer om je ervan te verzekeren dat dit goed gaat.
- Kort voordat de je de juiste temperatuur bereikt, breng je de kan weer naar beneden, zodat ook daar de melk warm wordt.
- Na het opschuimen van de melk wals je het rond in het kannetje, zodat de melk en het schuim zich met elkaar vermengen en het een mooi glad geheel wordt.
- Schenk tot slot je melkschuim bij de espresso en dan… Genieten maar!
De beste koffiebonen voor jouw (h)eerlijke cappuccino
Ook de kwaliteit van de koffiebonen die je gebruikt draagt bij aan jouw perfecte cappuccino.
De drie varianten van Eerlijk Koffie zijn allemaal geschikt om te gebruiken. Welke je kiest hangt af van hoe sterk jouw cappuccino moet zijn. Ga je voor mild, klassiek of kan je wel een sterk bakkie gebruiken? Zie je het handmatig opschuimen van de melk niet zitten? Overweeg dan eens de aanschaf van een Lattiz melkopschuimer. Die bezorgt je in een handomdraai mooi schuim. Wil je meer weten? Voel je dan vrij om contact met ons op te nemen.