Alles draait om vers gebrande koffie

Een (h)eerlijk kopje vers gebrande koffie

26-03-2020

Nederland staat in de top 10 wanneer we kijken naar welk land de meeste kopjes koffie drinkt. Inmiddels is een kopje koffie dan ook niet meer weg te denken uit onze wereld. Een kopje koffie geeft een intense smaak, zeker wanneer het van vers gebrande koffiebonen is gezet. Maar wanneer is koffie nou écht vers? Eerlijk Koffie legt het je uit!

Wat houdt vers gebrande koffie in?

Er bestaan verschillende typen koffiebonen die je uit verschillende landen kunt halen. Wanneer we koffie zetten, willen we dat alles zo vers mogelijk is, want hoe verser, hoe lekkerder de smaak van jouw kopje koffie is. Vers gebrande koffie houdt dan ook in dat de koffiebonen net zijn gebrand.

Koffie heeft daarom ook een houdbaarheidsdatum. Na de branding is de koffie ongeveer twee maanden houdbaar. Daarna geven de gebrande koffiebonen niet meer de meest intense smaak af. Bovendien moet je bij het zetten van koffie ook denken aan vers water, vers malen en vers drinken(het is natuurlijk enorm zonde om je vers gezette bak koffie koud te laten worden). Het gaat daarnaast niet alleen om vers gebrande koffie of het zetproces, maar ook om de oliën in de koffiebonen.

Alles heeft te maken met oliën

Koffiebonen bevatten oliën. Dit zijn de voornaamste dragers van de aroma’s en de smaak. De oliën in koffiebonen zitten mooi opgesloten, zolang de koffiebonen niet worden gemalen. Wanneer de koffiebonen worden gemalen, veranderen er twee belangrijke dingen aan je koffie:

  1. De oliën verdampen, waardoor de smaak en aroma’s in de lucht verdwijnen.
  2. De oliën reageren op de zuurstof in de lucht. Dit heet ook wel oxidatie, wat ervoor zorgt dat de smaak onomkeerbaar verandert.

Koffie kan ook té vers zijn

Wanneer koffiebonen worden gebrand, komt CO2 vrij. Wanneer koffie té vers is, is de smaak nog niet in balansen kan je koffie nog te machtig zijn. Daarom is het van belang dat koffiebonen na de branding even rusten om hun balans te hervinden. Het duurt circa 24 uur tot de eerste aroma’s beginnen te ontsnappen. Hierdoor is het van belang dat verse koffiebonen in een ventielzak worden bewaard, waardoor de zuurstof door het ventiel naar buiten kan en oxidatie wordt voorkomen. Daarom leveren wij onze vers gebrande koffie in onze eigen prachtige ventielzakken en kan jij dagelijks van een kopje Eerlijk Koffie genieten!