Gaat jouw koffiehart tijdens films en series ook sneller kloppen?

Lees hier waarom!

03-05-2021

“Is there some reason that my coffee isn’t here? Has she died or something?”

Dé bekende uitspraak van actrice Meryl Streep in de populaire filmklassieker ‘The Devil Wears Prada’. Waar Anne Hatheway haar best deed om 100 taken tegelijkertijd te vervullen, wilde Meryl maar één ding: haar koffie. Niet alleen in deze film wordt er een scène aan koffie gewijd. In verschillende films en series komen diverse koffievarianten, koffietentjes en populaire uitspraken aan bod. En dat is ook niet heel gek, aangezien maar liefst 80 procent van de bevolking koffie drinkt. Een échte levensbehoefte dus. Maar wist je ook al dat jouw kijk op koffie beïnvloed kan worden door deze beelden? Wij vertellen jou hoe het kan dat jouw koffiehart door sommige films en series net iets sneller gaat kloppen.

koffie-tv-films

Hoe kan dat?

Er zijn verschillende redenen waarom jij naar jouw favoriete film of tv-serie kijkt. Dit worden kijkmotieven genoemd. Een motief kan zijn dat je afleiding en ontspanning zoekt, even wilt weg zwijmelen bij een personage of gewoon omdat het een sociale functie biedt. Welke reden je ook hebt, het is altijd heerlijk om jezelf even te verliezen in een ‘andere wereld’. Het liefst ook nog is met een huisdier.

Uit onderzoek naar streamingsdiensten is gebleken dat films en series grote invloed hebben op de politieke voorkeuren van mensen, de technologie, de entertainmentbranche en de cultuur. Films en series dragen hoe dan ook bij aan beeldvorming. Zowel positief als negatief. Ook is gebleken dat de meerderheid van de mensen zichzelf bewust of onbewust identificeert met personages, een setting of een scène. Dus… Een koffie-scène die jouw lust naar koffie vergroot? Dat klinkt opeens zo gek niet meer.

Aan welke koffie-scènes moet je dan denken?

Poeh! Er zijn superveel tv-series of films waarbij er een moment aan koffie besteed wordt. Denk bijvoorbeeld aan de populaire tv-serie Friends. De vrienden kwamen dagelijks bij elkaar in het bekende koffiecafé Central Perk. Het ‘fictieve’ Central Perk was zelfs zo’n groot succes dat in 2014 de deuren werden geopend voor de échte fans die zo ook konden genieten van een heerlijke koffie. Ook Lorelai en Rory uit de tv-serie Gilmore Girls functioneerden niet zonder eerst een flinke bak koffie gedronken te hebben. En om heel eerlijk te zijn… Drink je stiekem best graag een bakkie met ze mee, toch?

In de ochtend, op werk of tijdens een film… Een reden om te genieten van een (h)eerlijke koffie, die laten wij écht niet aan ons voorbij gaan.