Dit kopje koffie geeft jou de grootste energieboost!

Lees verder, dan kom je erachter ;)

04-09-2020

Koffie. Je hebt het in allerlei soorten, smaken en groottes. Er wordt altijd gezegd dat je veel meer energie krijgt als je koffie drinkt. Daarom drinken veel mensen in de ochtend een bakje (of twee). De gemiddelde Nederlander drinkt ongeveer 4 koppen koffie per dag. Zo kan je er al bijna van uitgaan dat wij in dit land haast niet meer slapen. Maar van welke soort koffie krijg je nou de meeste energie? 

Het zit hem allemaal in de dichtheid cafeïne

Als we verschillende koffiesoorten vergelijken, kunnen we achterhalen waar je nou echt de meeste energie van krijgt. De strijd zal gaan tussen normale zwarte koffie en een espresso. De andere soorten zijn namelijk bijna allemaal gemixt met melk. Niet dat daar wat mis mee is, maar voor onze vraag tellen ze niet mee. In de meeste gevallen voegen we heet water toe aan onze pure gemalen koffie. Wat velen alleen niet weten, is dat hierdoor de cafeïne deels verloren gaat, wat best jammer is. Door water toe te voegen wordt de cafeïnedichtheid dus lager. Als je 100 gram koffie hebt, zit er 40 milligram cafeïne in. In espresso daarentegen zit 212 milligram cafeïne. De hoeveelheid water die bij een espresso gaat is veel minder, waardoor de dichtheid cafeïne veel hoger is. Als je een kleine rekensom doet, betekent dit dat je 5 koppen normale koffie moet drinken voor dezelfde hoeveelheid energie als één espresso! Het beste is dus om espresso te drinken als je op zoek bent naar die optimale boost.

De espresso wint

Oké, dus als je graag ’s ochtend van 0 naar 100 wilt gaan, drink dan geen normale bak koffie. Ga voor een espresso. Als je helemaal niet wakker kan worden, kun je er ook nog voor kiezen om een dubbele espresso te nemen. Het is natuurlijk niet goed voor je om de hele dag door dubbele espresso’s te drinken, maar je kan best genieten van een (h)eerlijke dubbele espresso in de ochtend.