Wat is het verschil?
Arabica en Robusta koffiebonen
De Arabica koffiebonen zijn de grootste spelers op de markt, maar er bestaat ook een andere soort bonen: de Robusta koffiebonen. Wat is dan het verschil tussen deze twee typen koffiebonen? De Robusta koffiebonen bevatten meer cafeïne dan de Arabica koffiebonen. Een koffieplant maakt cafeïne aan ter bescherming van parasieten en ziekten. Omdat de Arabica plant op een grotere hoogte groeit, is er minder blootstelling aan deze potentiële bedreigingen. Hierdoor bevatten de Arabica bonen dus ook minder cafeïne dan de Robusta bonen. Het belangrijkste verschil tussen de bonen is daardoor de smaak. Waar de Arabica koffieboon een zachtere smaak heeft en rijk is aan verschillende aroma’s, beschikt de Robusta over een erg krachtige en iets bittere smaak. De Robusta wordt dan ook vaak gebruikt voor melanges, waarbij de bonen gemixt worden met Arabica koffiebonen. Op deze manier komen mooie smaaksensaties tot leven!