Alles over de cremalaag op jouw koffie

Dat mooie goudbruine laagje vertelt je veel over de kwaliteit van je koffie

10-06-2021

Als je een espresso of koffie maakt met een koffiemachine verschijnt er, anders dan bij filterkoffie, zo’n mooi goudbruin laagje bovenop. De naam die we hiervoor gebruiken is de cremalaag. Deze zit bomvol aroma’s. De perfecte cremalaag is mooi compact en heeft een patroon dat vergelijkbaar is met een tijgerprint. In deze blog voorzien wij je van antwoord op al je vragen over dit laagje!

Cremalaag koffie

Hoe ontstaat de cremalaag?

Bij filterkoffie loopt het water waar je de koffie mee zet langzaam langs de gemalen koffie. Die koffie is veel grover gemalen dan de maling die je voor een espresso gebruikt. Bij het zetten van een espresso wordt het water onder grote druk door koffie geperst die veel fijner gemalen is. Naast de aroma’s komen daardoor ook oliën, suikers en kleine deeltjes van de boon vrij. Olie blijft drijven, wat gelijk verklaart waarom zich een laagje vormt op de koffie.

Hoe ziet een goede cremalaag eruit?

Aan het uiterlijk van de cremalaag valt veel af te leiden over de kwaliteit van je kopje koffie. Kijk eens naar de kleur. Is die heel licht? Dan heb je waarschijnlijk een slappe bak. Het water is dan mogelijk niet heet genoeg geweest, waardoor de koffie niet goed kan oplossen. En als het water te heet is geweest zal je juist zien dat je cremalaag heel donker is.  Bij een te lichte cremalaag kan het ook zijn dat de koffie niet fijn genoeg gemalen is of dat je de koffie niet goed genoeg hebt getampt (aangedrukt). Als ‘ie te donker geldt logischerwijs het tegenovergestelde.

Aan de dikte van de cremalaag kun je aflezen wat voor koffiebonen er zijn gebruikt. Hoe donker de bonen namelijk gebrand zijn, hoe meer oliën en suikers er al aan onttrokken zijn. De middelen die nodig zijn om het laagje te vormen zijn dan dus niet voldoende meer aanwezig. Nog een belangrijke tip: maal je koffiebonen pas vlak voor je een espresso of koffie gaat maken. Hoe langer het geleden is dat je de koffie hebt gemalen, hoe dunner de cremalaag zal zijn.

Een mooi laagje met de bonen van Eerlijk Koffie

De kwaliteit van je cremalaag wordt onder andere bepaald door de kwaliteit van de koffiebonen die je gebruikt. Met de bonen van Eerlijk Koffie gaat het je ongetwijfeld lukken om een perfect laagje te creëren. Houd daarbij wel in de gaten dat je de juiste middelen en omstandigheden hebt, want ook die spelen een grote rol. Vragen over onze koffiebonen? Laat het ons weten door contact op te nemen!