100% Arabica koffie

Hoe drink jij je koffie?

10-02-2020

Smaak is een ongrijpbaar fenomeen. De één drinkt graag milde koffie, de ander drinkt graag kop na kop dubbele espresso. Al zijn deze verschillen nog zo groot, de verschillende soorten koffie hebben één ding gemeen: de oorsprong ligt bij de koffieboon. Welke soort koffie jij ook drinkt, de kans is aanzienlijk dat jij 100% Arabica koffie drinkt. Maar wat is Arabica koffie eigenlijk? En hoe kan het dat mijn sterke espresso van dezelfde bonen komt als de milde koffie van mijn collega?

100% arabica koffie
100% arabica koffie

100% Arabica koffiebonen of Robusta koffiebonen

Wereldwijd bestaan er tientallen verschillende soorten koffiebonen. Echter, van al deze koffieboonsoorten zijn er slechts twee die gebruikt worden voor de koffieproductie: Arabica en Robusta. Ruim 70% van de totale productie wordt ingenomen door de Arabica koffieboon, de Robusta koffieboon dekt de overige 30%. Dit significante verschil is een van de kenmerkende verschillen tussen de Arabica koffieboon en de Robusta koffieboon. Maar welke verschillen zijn er nog meer tussen deze soorten? Met de volgende feitjes kun jij direct bij het proeven 100% Arabica koffie en Robusta koffie van elkaar onderscheiden.

100% Arabica koffie: cafeïne

De Robusta koffieboon bevat tot wel twee keer zoveel cafeïne als de Arabica koffieboon. De Robusta koffieboon gebruikt het cafeïnegehalte om zichzelf te beschermen tegen ziekten en wilde dieren. Tevens is het verschil in cafeïnegehalte te verklaren door de hoogte waarop de koffiebonen groeien. De Arabica koffieboon groeit op grote hoogte (gemiddeld 1500 meter boven zeeniveau). Hierdoor wordt deze boon weinig blootgesteld aan ziektes en dieren. Het natuurlijke beschermingsmiddel cafeïne is dus bijna niet nodig. De Robusta koffieboon groeit op zeeniveau. Veel ziektes en ongedierte liggen op de loer. De koffieboon moet zichzelf meer beschermen en maakt dus meer cafeïne aan.

Smaak

De smaak van Arabica koffiebonen kenmerkt zich door zoete tonen en wordt soms als lichtzuur beschreven. Voor consumenten is de verfijnde smaak van 100% Arabica koffie een lekkere bak koffie. Vrijwel nooit zal je een kop 100% Robusta koffie drinken. Deze smaak is veel te bitter en eenzijdig. Het wordt vaak omschreven als houtachtig. Drink je graag meer bittere koffiemelanges? Dan is de kans groot dat er Robusta koffiebonen vermalen zijn met Arabica koffiebonen.

Koffiesmaakcreatie

De smaak van koffie kan worden gecreëerd door het vermengen van Robusta koffiebonen en Arabica koffiebonen. Maar hoe wordt de koffie op smaak gebracht als het om 100% Arabica bonen gaat? De koffiesmaak wordt sterk beïnvloed door het brandingsproces. Het brandingsproces zorgt ervoor dat aroma’s al dan niet vrijkomen en de koffiesmaak beïnvloeden of zelfs overnemen. Tijdens het brandingsproces komt de ware smaak van de koffieboon naar voren. Hoe verser de boon, hoe meer aroma’s vrij kunnen komen.

Zwarte koffie of stevige espresso

De lengte van het brandingsproces is essentieel voor de smaak van jouw koffie. Ben jij fan van normale zwarte koffie? Dan heeft jouw koffieboon zeer waarschijnlijk een kort brandingsproces gehad. Het korte brandingsproces zorgt voor een goede en natuurlijke koffiesmaak.

Vind jij een bittere afdronk van jouw koffie het lekkerst? Dan hebben jouw koffiebonen een medium brandingsproces gehad. De natuurlijke smaak van koffie wordt versterkt door vrijgekomen aroma’s uit de koffieboon. Hoe verser deze koffieboon het brandingsproces heeft betreden, hoe beter de aroma’s naar voren komen.

Ben jij de espresso-fijnproever bij uitstek? Dan zijn jouw koffiebonen waarschijnlijk een sterke roast. Door het lange brandingsproces is de natuurlijke smaak van koffie volledig overgenomen door de aroma’s die vrijkomen tijdens het branden. Door deze lange branding heeft de koffie een stevige body gekregen. Dit proef je terug in jouw kopje espresso.

Bij Eerlijk Koffie vermengen wij onze Arabica koffiebonen niet met Robusta koffiebonen. Wij geloven in versheid van de koffiebonen, de natuurlijke koffiesmaak en de typische aroma’s van onze bonen. Of je nu op zoek bent naar milde koffie of bonen voor een lekkere espresso, bij Eerlijk Koffie zijn de koffiebonen 100% Arabica.

Welke roast past bij jou?

Weet jij al welke roast het beste bij jou past? Ben je benieuwd naar de andere smaken? Of wil je meer weten over de 100% Arabica koffiebonen en de herkomst? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen jou graag alles over onze koffie en laten jou de koffie met plezier proeven.