Welke koffiebonen passen het beste bij jou?

Zo veel verschillende koffiebonen, welke moet ik hebben?

03-04-2020

Ben je lang bezig met de speurtocht naar welke koffiebonen voor jou het beste zijn? Dat is begrijpelijk, want smaken verschillen. Een kopje koffie is heerlijk, maar welke passen nu bij jou? Het antwoord op deze vraag is variërend. Eerlijk Koffie legt het je graag uit!

Welke koffiebonen gebrand

Factoren die van invloed zijn op de smaak

Als we praten over een natuurproduct, dan is het wel koffie. Ongeveer tachtig verschillende landen op de wereld produceren koffie. Meestal zijn er meerdere regio’s waar koffieboeren hun koffie telen. Er spelen individuele omstandigheden, zoals:

 • de hoogte waarop de bonen geteeld worden;
 • de grondsoort en het microklimaat;
 • Diverse variëteiten van de planten;
 • de verwerkingsmethode van de koffiebonen.

Deze verschillende factoren hebben hun eigen effect op de ontwikkeling van de koffiebessen, dus ook op de smaak. Daarnaast is het een seizoensproduct, wat betekent dat elke oogst uitzonderlijk is. Bovendien speelt ook de branding van de bonen een rol bij de smaak.

Kies bewust welke koffiebonen bij je passen

Bij het kopen van koffiebonen, hoef je niet per se te kijken naar de beste kwaliteit. De beste bonen zijn namelijk voor iedereen anders. Iedereen heeft een eigen ervaring met smaken. Daarom is eerst proeven en uitproberen een aanrader. Daardoor kan je pas echt beoordelen welke koffiebonen voor jou het beste zijn. Eerlijk Koffie biedt daarom een gratis koffieproeverij aan, zodat jij onze bonen eerst kunt proeven en oordelen of het de juiste voor jou zijn. Zo kan je bewust kiezen welke koffiebonen het beste bij je past.

Eerlijk Koffie tips voor jou

Eerlijk Koffie geeft je een aantal tips over welke koffiebonen het beste bij jou passen:

 • Brandingsdatum
  De versheid van koffie is erg van belang. Naarmate de koffie ouder wordt, gaat ook de smaak verloren. Dit geldt zowel voor gemalen als ongemalen bonen. Bij gemalen koffiebonen gaat de smaak sneller verloren. Kijk goed naar wanneer de bonen die je koopt zijn gebrand. Bewaar jouw koffiebonen droog, koel en in het donker. Dan zijn jouw koffiebonen al gegarandeerd in de beste staat.
 • Roast vs. zetwijze
  Heb je een filterapparaat? Dan past de lichte of medium gebrande koffieboon het beste bij jou. Heb je een bonenkoffiemachine op je aanrecht staan? Dan kan je zowel donker als licht gebrande koffiebonen gebruiken. Voor een espresso is het bijvoorbeeld beter om donker gebrande koffiebonen te gebruiken.
 • Smaak
  Iedereen heeft een andere smaak. Probeer erachter te komen wat jouw smaak is. Dit kan je doen door veel te proeven. Extra tip: kijk welke koffiezaken of cafés voor jou de lekkerste koffie aanbieden. Wanneer je bij een koffiezaak de koffie echt lekker vindt, vraag dan gerust welke koffiebonen ze gebruiken. Zo kom je er al snel achter waar jouw voorkeur naar uitgaat.