Ga je door koffie beter sporten?

Lees hier waarom!

17-05-2021

En, heb je jouw hardloopschoenen al gebruikt dit jaar? Of is de fiets onder een laag stof vandaan gekomen? Velen van ons beginnen elk nieuw jaar met mooie sportieve voornemens. Heb je die van jou ook al waargemaakt of moet je juist nog flink aan de bak? Dan hebben we goed nieuws voor je; koffie helpt daarbij! Je gaat namelijk beter sporten dankzij koffie.

sporten en koffie

Minder spierpijn

Koffie zorgt er onder andere voor dat je minder spierpijn hebt, betere resultaten boekt en spiermassa behoudt. Ook voor degenen die zich meer met balsporten bezighouden, is koffie zeer gunstig. Het verbetert namelijk de motorische vaardigheden, niet geheel onbelangrijk op bijvoorbeeld het voetbalveld.

Meer kracht en uithoudingsvermogen

Cafeïne is dé reden dat koffie zo’n positieve invloed op het sporten heeft. Doordat het de bloedvaten verwijdt, wordt er meer bloed naar de spieren toe gepompt. Dit effect houdt tot ruim een uur na de laatste kop koffie aan en deze betere bloedcirculatie zorgt voor meer zuurstof in het lichaam, meer uithoudingsvermogen en kracht.

Scherp en alert

Zoals bijna iedereen wel weet, levert cafeïne ook een bijdrage aan het geheugen. Het maakt je scherper en alerter. Tijdens het sporten werkt dat ook door in jouw lichaam. De cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam de oefeningen en terugkerende bewegingen beter onthoudt, waardoor je ze bij herhaling steeds beter, en dus effectiever, gaat uitvoeren.

Sterker lichaam, betere conditie en minder blessures

Het allereerste effect van cafeïne merk je al na tien seconden en houdt tot ruim een uur aan. Maar je behaalt toch de meeste voordelen uit de langdurige effecten. Dankzij de cafeïne kun je zwaarder trainen, waardoor je lichaam sterker en je basisconditie beter wordt, waardoor het risico op blessures weer afneemt. Ook zorgt cafeïne voor minder spierpijn. Na twee tot drie kopjes koffie bij een zware training van een half uur ervaar je al minder pijnlijke spieren.

Door cafeïne een betere glycogeenvoorraad

Je hoeft overigens niet alleen voor het sporten koffie te drinken, wil je beter sporten. Door na afloop een kopje koffie te nemen, slaat je lichaam tot vier uur na het sporten veel beter glycogeen op uit koolhydraten dan wanneer je na het sporten alleen maar koolhydraten neemt. Glycogeen is een belangrijke energiebron voor de spieren. Dus dat ene kopje koffie na de training levert alweer betere sportprestaties voor de volgende keer!

Elke dag een kop koffie

Begin jij je dag pas echt goed met een kop koffie? Dan weet je dat je werkt aan een sterk sportlichaam. Het enige wat je moet doen, is die hardloopschoenen aantrekken of die fiets tevoorschijn halen. Kun je niet wachten tot het moment dat je een lekker kopje koffie drinkt? Maak dan kennis met Eerlijk Koffie.