Kan koffie echt verslavend zijn?

Of hoeven we ons geen zorgen te maken?

23-02-2021

Koffie drinken is voor veel mensen een dagelijkse gewoonte. Sommigen zullen zelfs zeggen dat ze niet zonder kunnen. Want hoe word je anders goed wakker ’s ochtends of kom je uit je dipje in de middag of avond? Maar kun je ook echt afhankelijk worden van cafeïne? Of is dat iets waar je je geen zorgen om hoeft te maken? Onderzoek laat zien dat ruim de helft van de mensen denkt dat koffie verslavend is. De vraag of dit daadwerkelijk zo is, is al vaak onderwerp van onderzoek geweest. Het Kenniscentrum Koffie & Gezondheid heeft een aantal resultaten hiervan op een rij gezet. Wij nemen je mee in hun bevindingen.

Koffie verslavend?

Cafeïne en routine

Sommige mensen ervaren ontwenningsverschijnselen als ze minder of geen koffie drinken. Deze worden al snel toegeschreven aan de cafeïne. De vraag is of dat wel terecht is. Niet geheel, zo blijkt. Een verandering in routine kan ook een belangrijke rol spelen. Minder koffie drinken en een andere routine gaan vaak hand ik hand. Door de week sta je bijvoorbeeld altijd vroeg op en maak je lange werkdagen, waarop je veel koffie drinkt. In het weekend slaap je uit en heb je een ander dagritme, waardoor dit een stuk minder is. Dat kan lichte hoofdpijn met zich meebrengen. Dit soort klachten is vaak niet direct toe te schrijven aan een tekort aan cafeïne. Het kan ook een reactie zijn van je lichaam op het feit dat je afwijkt van je routine.

Goed nieuws

Uit eerder onderzoek blijkt dat cafeïne gedeeltelijk aan sommige criteria voor afhankelijkheid voldoet, maar dat het risico op verslaving laag is. Toch is er volgens een aantal wetenschappers een kleine groep mensen die psychisch en lichamelijk afhankelijk zijn van cafeïne. Belangrijke symptomen voor afhankelijkheid zijn ontwenningsverschijnselen zoals lichte hoofdpijn en verminderde alertheid. Volgens de meeste onderzoeken ervaart 11 tot 22% van de koffiedrinkers dergelijke klachten. Toch zien de meeste instanties, waaronder diverse voedingsautoriteiten, cafeïne – en daarmee koffie – niet als een verslavend middel. Op basis van de kennis die er nu is, is er ook geen reden tot zorg over de mogelijk verslavende effecten ervan. Plotseling stoppen met het drinken van koffie kan klachten veroorzaken waarvan de herkomst nog niet eenduidig is vast te stellen, maar dit zijn doorgaans milde klachten die relatief kort duren. Het wordt nog beter, want steeds meer wetenschappers vinden aanwijzingen dat koffie heel goed onderdeel uit kan maken van een gezonde levensstijl. Yes! Dat is nog eens goed nieuws!

Tijd voor koffie

Na het ontdekken van dit goede nieuws vinden wij het wel tijd voor een kopje koffie. Heb je onze koffiebonen al eens geprobeerd? Eerlijke koffiebonen voor de echte koffieliefhebber. De zakken zijn los te bestellen, maar je kunt ook een abonnement afsluiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op!