Is koffie gezond voor je?

De voor- en nadelen van koffie

16-01-2021

We hebben goed nieuw voor je. Koffie is gezond! Maar, dan hebben we het wel over zwarte koffie en niet over de koffie met karamelsiroop en een grote toef slagroom die je zo graag drinkt. Koffie is het meest gedronken drankje van Nederland. Gemiddeld drinken Nederlanders 4 kopjes koffie per dag. Dit kan een positieve werking hebben op je gezondheid, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wij zetten de voordelen en de nadelen voor je op een rijtje.

Voordelen van koffie

Als je koffie drinkt, merk je op de korte termijn dat je van nature energieker bent. Het verhoogt ook je stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbrandt. Op de lange termijn zorgt het drinken van 2 tot 4 kopjes koffie per dag voor zo’n 10% minder risico op hart- en vaatziekten, hersenbloeding, dementie, Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Dankzij de grote hoeveelheid aan antioxidanten wordt de kans op kanker ook verkleind. Dit concludeerde de Gezondheidsraad in begin van 2015.

Nadelen van koffie

In 2015 maakte het Europese bureau voor voedselveiligheid bekend dat meer dan 5 kopjes koffie per dag schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Daarnaast zou inname van cafeïne ook negatieve gevolgen hebben voor minderjarigen. Te veel cafeïne kan leiden tot slaapproblemen, angstgevoelens en hoofdpijn. Hoe verleidelijk het ook is om toch nog een extra kopje koffie te drinken, doe het dus niet als je deze bijwerkingen wilt voorkomen. En zeg nu zelf, als je wat minder koffie drinkt ga je extra uitkijken naar een heerlijk bakkie van het zwarte goud en smaakt ‘ie dubbel zo lekker!

Cheaten mag (soms)!

Moet je dan altijd maar doen wat gezond voor je is? Zeker niet! Af en toe moet je jezelf kunnen verwennen met suikerbom, vinden wij! Op onze “Eerlijk nieuws”-pagina vind je een aantal recepten voor heerlijke koffievariaties. Van witte chocoladekoffie tot de pindakaas honing latte, je vindt er allemaal! Welke is jouw favoriet?